טיפול בסוגיות המים והביוב
מה הבעיה?בעיית הביוב - הפגיעה באקוויפר ההר הולכת וגוברת, הן בעקבות שאיבת יתר על רקע הגידול בצריכת המים, והן בעקבות הזרמה וחלחול של שפכים ביתיים ותעשייתיים למי האדמה. בכל שנה מיוצרים כ-82.5 מלמ"ק שפכים ביהודה ושומרון, מתוכם מוזרמים לסביבה עשרות מיליוני מ"ק, כולל ביוב גולמי שמוזרם לנחלים ולבורות ספיגה. כיום, מתקני טיהור השפכים בטולכרם וחברון אינם פעילים כלל, והשפכים המועברים אליהם מוזרמים ישירות לנחלים, ללא טיפול.
בעיית המים - קיימת אי התאמה בין ההסכמות שסוכמו באוסלו למציאות של 2021. ההסכמים אינם חד משמעיים באשר לצרכים העתידיים של הצדדים, לא מגדיר את זכויות המים הפלסטיניות ועוסק רק במים המשותפים שבאקוויפר הרי השומרון. מעבר לכך, יש מחסור חמור במים עבור האוכלוסייה הפלסטינית. לפי ארגון הבריאות העולמי, התקן המינימלי לשימוש מים ביתי הוא 100 ליטר ליום, כאשר יישובים פלסטינים רבים נמצאים מתחת למינימום זה. הסיבה לפער נעוצה בכך שחלק מהיישובים הפלסטינים נבנים באופן בלתי חוקי וכי קיימת מחלוקת באשר לכמות הפלסטינים החיים בשטח. כתוצאה מהחוסר בכמות המים, פלסטינים רבים מבצעים קידוח פיראטי ( לא חוקי) בצינורות ישראליים.
במה נעסוק אם הסוגיה תיבחר? נפעל להחזרה לפעילות של וועדת המים המשותפת בין ישראל לרש"פ (JWC). הוועדה, תוכל לאשר בנייה של מתקני טיהור שפכים והתפלת מים לכלל תושבי האיזור. בנוסף, נפעל למען שיפור איכות הכלים המשמשים כיום לאחסון והובלת מים וכן נקדם מהלכים לטובת חלוקה טובה והוגנת יותר של כמות המים למשפחה.
למה עכשיו?בחודשים האחרונים אנחנו עדים ללא מעט תקריות אלימות שמתרחשות בשטחי יו"ש בעקבות סוגיות הקשורות למים. בנוסף, הזיהום הסביבתי שמתרחש באקוויפר מגיע לנקודת אל-חזור שתוביל לזיהום בלתי הפיך בנחלים ובמקורות המים.
דברים נוספים שכדאי לדעתהזיהום שמתרחש באקוויפר ההר לא נעצר רק ביו"ש כמובן אלא מדובר במים שזורמים גם לנחלים שונים בתוך שטחי הקו הירוק. מבחינה כלכלית, מדובר בצעד שדורש תמיכה תקציבית אך קיימות כיום מדינות רבות (ביניהן מדינות המפרץ) שכבר הודיעו על רצונן לתרום כספים לטובת העניין.